Recull de recursos

Llegenda tipologia del recurs

Lectures bàsiques i d'aprofundiment Lectures bàsiques i d'aprofundiment
Llibres per infants i joves Llibres per infants i joves
Material Didàctic Material Didàctic
Webs Webs
Material Audiovisual Material Audiovisual
Activitats i visites Activitats i visites
Jocs Jocs   [ Avançat ]

  Inici      Top Resources
Compostatge
  Tema > Residus > Compostatge

Resources

Proposta activitats exposició fem campanya               
Logo:   
proposta_activitats_expo: Català  

Aquest document conté un seguit de propostes d'activitats per a que enfortiu el treball de la fracció orgànica dels residus i/o la comunicació durant les setmanes que el centre educatiu rebi l’exposició del Fem Campanya, per exemple, o en qualsevol altre moment! Algunes idees audiovisuals, visites, activitats per realitzar a l'aula... Traiem-li suc a l'exposició!

El cicle de la matèria orgànica     
Campanya "Aquí reciclem": Català  
El cicle de la matèria orgànica: Català  
Logo: Català  

Material molt complert sobre el cicle de la matèria orgànica i el compost. És un llibret en format cub que tracta de l'autocompostatge, els sistemes de recollida selectiva, la planta de compostatge i la digestió anaeròbia. És un material de la campanya “Aquí Reciclem” de l'ARC, juntament amb un bloc, falques i espots.

Gràcies als petits gestos i a la recollida selectiva de la fracció orgànica, cuidarem encara més el           
Campanya "gràcies als petits gestos i a la recollida selecti: Català  
dossier fracció orgànica dels residus municipals: Català  
Joc interactiu "els petits revolucionaris": Català  
Logo:   

Campanya per a promoure el reciclatge de la matèria orgànica. Hi podeu trobar un dossier amb informació clau sobre la matèria orgànica (què és l'orgànica, dades de la generació d'aquesta fracció a Catalunya, els beneficis de la seva recollida, l'estat actual... MOLT INTERESSANT!!), a més de diverses falques promovent petits gestos per a incrementar-ne el reciclatge, un vídeo sobre el cicle de l'orgànica i un joc interactiu.

Els sistemes de recollida selectiva de la FORM     
sistemes de recollida selectiva de la FORM: Català  
Campanya "Aquí reciclem": Català  
Logo:   

Petit llibret que explica de manera molt divulgativa les tipologies de FORM que hi ha, els sistemes de recollida selectiva que existeixen a Catalunya i dona algun consell per a una millor separació en orígen. És un dels materials que constitueixen la campanya “Aquí Reciclem” de l'ARC, juntament amb un bloc, falques i espots.

Ecoparc de Barcelona. Com esprémer els residus.        
Ecoparc de Barcelona. Com esprémer els residus: Català  
Logo: Català  
vídeo "Esprémer els residus. Com es tracten els residus a l'Ecoparc de Barcelona": Català  

De mans de l’Ambròs podreu conèixer l’Ecoparc de Barcelona d’una forma ben entretinguda. La visita virtual interactiva us permetrà viatjar per la planta com vulgueu per coneix-se’n la seva funció i funcionament. Podreu triar si voleu fer el circuit de la matèria orgànica o el de la resta i observar quin tractament es fa. Descobrireu com s’obtenen els materials reciclables, el compost i l’energia. També trobareu uns exercicis interactius per practicar bons hàbits i un vídeo molt didàctic de 16 min. de presentació de la planta.

Maleta dels residus i el consum responsable                 
maleta dels residus i el consum responsable: Català  

Maleta pedagògica on hi podeu trobar un recull de materials de coneixement, per a educadors i educadores, per a infants, materials de ficció, materials didàctics, per orientar el disseny d’activitats, materials per crear reutilitzant, materials per mirar, escoltar, debatre i aprendre, materials per jugar i experimentar... sobre residus i consum responsable.

Residuòmetre     
Logo: Català  
residuometre: Català  

Amb aquest qüestionari interactiu podreu comprovar els vostres coneixements en prevenció de residus, el grau de compromís ambiental i podreu descobrir quines són les actuacions més correctes per disminuir el vostre impacte i, a més a més, estalviar! Anima’t a iniciar el teu autodiagnòstic!

A l'escola fem verdures. Una història sobre l'aprofitament dels residus orgànics.     
A l'escola fem verdures. Una història sobre l'aprofitament dels residus orgànics.: Català  
Logo:   

Conte il·lustrat. El Santi, el Quim i la Txell s'engresquen a cultivar un hort ecològic a l'escola però no saben d'on poden treure l'adob. Finalment una companya els explica que poden treure'l de l'Ecoparc de Montcada i Reixac. A través de fer una visita a l'Ecoparc aprendran quin és el procés de tractament que segueix la matèria orgànica fins convertir-se en adob.

La revolució dels petits gestos continua. Quins són els vostres?       
revolucio_petits_gestos: Català  
Logo:   

Campanya de l'ARC amb l'objectiu d'animar-nos a que cadascú, en la mesura que pugui, s'impliqui en la reducció, reutilització i reciclatge dels residus. Cada petit gest compta! La campanya està formada per cartells, espots i falques radiofòniques que us poden inspirar. A més, s'ha creat un web per tal de recollir les bones pràctiques ciutadanes envers la reducció i reciclatge dels residus.

Web de la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus     
web Setmana Europea Prevenció Residus : Català  

Espai web amb nombrosa informació sobre què és la prevenció de residus, per què és important prevenir el residus, accions concretes per prevenir-los, el marc jurídic, publicacions, estudis de casos i bones pràctiques en la prevenció de residus... Feu-ne una ullada, podeu treure’n molt profit!

Isaac Brossa a la masia dels avis. Un viatge al compostatge     
Isaac_Brossa_a_la_masia_dels_avis: Català  
Logo:   

A l'Isaac hi ha una cosa que el treu de polleguera: baixar la bossa d'escombreries. “Però, d'on surten tantes escombraries?” Un dia, visita els seus avis, que viuen al camp, i descobreix que allà tot s'aprofita i no hi cap bossa d'escombreries per baixar. Interessat per aquesta diferència, l'Isaac investiga com es gestionen els residus i, concretament, com es fa el compost a patir de la brossa orgànica. Conte a partir de 12 anys.

Portal del Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya     
web_progremic: Català  

En aquest portal, dirigit als gestors i tècnics de l’àmbit dels residus municipals, hi trobareu tota la informació referent al Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya, el PROGREMIC 2007-2012. S’analitzen les actuacions desenvolupades i també es publiquen experiències exitoses i els resultats obtinguts amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’experiències i els recursos necessaris.

El Compostatge de la matèria orgànica: tomàquets eixerits!     

DVD de 9 minuts de duració amb l’objectiu didàctic d’entendre el cicle de la matèria i fomentar el reciclatge de la matèria orgànica. Explica el cicle de la matèria orgànica a través de la vida d'un tomàquet: neix, és consumit, es converteix en un residu, es tracta per transformar-ho en compost i, finalment, s'utilitza per fer néixer més tomàquets.

Guia del compostatge dels residus orgànics generats a les llars     
Guia_del_compostatge_dels_residus_organics_generats_a_les_llars: Català  

Guia per a donar a conèixer i difondre què és el compostatge, què són els residus i de la seva composició. Descriu el seu procés, el posttractament dels materials i l'ús i les aplicacions del compost.

Manual del compostatge urbà     
Manual_del_compostatge_urba: Català  

Guia de compostatge casolà per a persones que fan compostatge a la seva terrassa o balcó o per tothom que estigui interessat en saber com podem fer adob a partir de les deixalles orgàniques. Explica què és un vermicompostador i com instal•lar-ho a qualsevol indret de l'habitatge a fi de poder transformar els residus orgànics en adob natural.

Manual del compostatge en jardí     
Manual_del_compostatge_jardi: Català  

Guia de compostatge casolà per a persones que tenen un jardí o per tothom que estigui interessat en saber com podem fer adob a partir de les deixalles orgàniques. Explica què és un compostador i com instal•lar-ho al jardí o al pati de l’escola a fi de transformar els residus orgànics en adob natural. Dóna instruccions sobre quins residus afegir-hi, com fer-ho per mantenir les condicions d'humitat òptimes, així com altres consells d'ús del compostador.

Recull de Recursos de Materials i Residus     
recullrecursosResidusMaterials: Català  

Recull de Recursos de Materials i Residus on hi trobareu una selecció de lectures bàsiques, llibres per a infants i joves, lectures d'aprofundiment , vídeos, jocs i material multimèdia, pàgines web, activitats i visites recomanades.

Recull de Recursos de la Maleta dels Residus i el Consum Responsable     
recullrecursosMaletaResidusConsumResponsable: Català  

Recull de Recursos de la Maleta dels Residus i el Consum Responsable on hi trobareu una selecció de lectures bàsiques, llibres per a infants i joves, lectures d'aprofundiment , vídeos, jocs i material multimèdia, pàgines web, activitats i visites recomanades.

Col·lecció de Guies d'Educació Ambiental     

Col•lecció que ofereix informació i consells pràctics per col• laborar a fer una ciutat més sostenible. Hi ha vàries guies centrades en temes relacionats amb els materials i residus: compostatge, biogàs, reducció de residus, oficina verda, festes sostenibles i ambientalització de les associacions.

  1