Recull de recursos

Llegenda tipologia del recurs

Lectures bàsiques i d'aprofundiment Lectures bàsiques i d'aprofundiment
Llibres per infants i joves Llibres per infants i joves
Material Didàctic Material Didàctic
Webs Webs
Material Audiovisual Material Audiovisual
Activitats i visites Activitats i visites
Jocs Jocs   [ Avançat ]

  Inici      Top Resources
Matèria orgànica
  Tema > Residus > Matèria orgànica

Resources

Proposta activitats exposició fem campanya               
Logo:   
proposta_activitats_expo: Català  

Aquest document conté un seguit de propostes d'activitats per a que enfortiu el treball de la fracció orgànica dels residus i/o la comunicació durant les setmanes que el centre educatiu rebi l’exposició del Fem Campanya, per exemple, o en qualsevol altre moment! Algunes idees audiovisuals, visites, activitats per realitzar a l'aula... Traiem-li suc a l'exposició!

El cicle de la matèria orgànica     
Campanya "Aquí reciclem": Català  
El cicle de la matèria orgànica: Català  
Logo: Català  

Material molt complert sobre el cicle de la matèria orgànica i el compost. És un llibret en format cub que tracta de l'autocompostatge, els sistemes de recollida selectiva, la planta de compostatge i la digestió anaeròbia. És un material de la campanya “Aquí Reciclem” de l'ARC, juntament amb un bloc, falques i espots.

Gràcies als petits gestos i a la recollida selectiva de la fracció orgànica, cuidarem encara més el           
Campanya "gràcies als petits gestos i a la recollida selecti: Català  
dossier fracció orgànica dels residus municipals: Català  
Joc interactiu "els petits revolucionaris": Català  
Logo:   

Campanya per a promoure el reciclatge de la matèria orgànica. Hi podeu trobar un dossier amb informació clau sobre la matèria orgànica (què és l'orgànica, dades de la generació d'aquesta fracció a Catalunya, els beneficis de la seva recollida, l'estat actual... MOLT INTERESSANT!!), a més de diverses falques promovent petits gestos per a incrementar-ne el reciclatge, un vídeo sobre el cicle de l'orgànica i un joc interactiu.

Ecoparc de Barcelona. Com esprémer els residus.        
Ecoparc de Barcelona. Com esprémer els residus: Català  
Logo: Català  
vídeo "Esprémer els residus. Com es tracten els residus a l'Ecoparc de Barcelona": Català  

De mans de l’Ambròs podreu conèixer l’Ecoparc de Barcelona d’una forma ben entretinguda. La visita virtual interactiva us permetrà viatjar per la planta com vulgueu per coneix-se’n la seva funció i funcionament. Podreu triar si voleu fer el circuit de la matèria orgànica o el de la resta i observar quin tractament es fa. Descobrireu com s’obtenen els materials reciclables, el compost i l’energia. També trobareu uns exercicis interactius per practicar bons hàbits i un vídeo molt didàctic de 16 min. de presentació de la planta.

Els sistemes de recollida selectiva de la FORM     
sistemes de recollida selectiva de la FORM: Català  
Campanya "Aquí reciclem": Català  
Logo:   

Petit llibret que explica de manera molt divulgativa les tipologies de FORM que hi ha, els sistemes de recollida selectiva que existeixen a Catalunya i dona algun consell per a una millor separació en orígen. És un dels materials que constitueixen la campanya “Aquí Reciclem” de l'ARC, juntament amb un bloc, falques i espots.

Campanya "L'orgànica al marró"     
Campanya "L'orgànica al marró": Català  
Logo:   

Campanya molt visual, que utilitza fotografies reals de residus orgànics recreant diferents escenaris naturals. Podeu trobar tots els materials comunicatius per a fer-vos una idea dels elements que en formen part i per a ajudar-vos a desenvolupar la vostra campanya. Els materials són descarregables i es poden personalitzar!

Maleta dels residus i el consum responsable                 
maleta dels residus i el consum responsable: Català  

Maleta pedagògica on hi podeu trobar un recull de materials de coneixement, per a educadors i educadores, per a infants, materials de ficció, materials didàctics, per orientar el disseny d’activitats, materials per crear reutilitzant, materials per mirar, escoltar, debatre i aprendre, materials per jugar i experimentar... sobre residus i consum responsable.

Reciclar recompensa. Guia del reciclatge.     
guia reciclar recompensa: Català  

L'Ajuntament de Barcelona va distribuir aquesta guia a totes les llars de la ciutat per facilitar la gestió i el reciclatge dels residus domèstics. Es repassen eines i recursos existents a la ciutat, es posa l'accent en la importància dels bons hàbits dels consumidors i s'evidencia els beneficis socials i ambientals d'una bona gestió domèstica dels residus. L'objectiu d'aquesta publicació és facilitar eines i recursos informatius per a una bona gestió domèstica dels residus que es generen a la llar a favor de la millora i preservació de l'entorn.

Els motius no explicats per separar la brossa orgànica     
motius.per.separar.la.m.o: Català  
Logo: Català  

Encara no tens clar per què és important separar la matèria orgànica? En aquest article de la revista "La Veu del Carrer" de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, en trobaràs les respostes. S'explica la importància de la recollida separada de la brossa orgànica i s'exposen algunes de les raons que ho justifiquen: raons materials, ecològiques, de salut, culturals, tecnològiques, de solidaritat i justícia ambiental, i econòmiques i de justícia distributiva.

Residuòmetre     
Logo: Català  
residuometre: Català  

Amb aquest qüestionari interactiu podreu comprovar els vostres coneixements en prevenció de residus, el grau de compromís ambiental i podreu descobrir quines són les actuacions més correctes per disminuir el vostre impacte i, a més a més, estalviar! Anima’t a iniciar el teu autodiagnòstic!

A l'escola fem verdures. Una història sobre l'aprofitament dels residus orgànics.     
A l'escola fem verdures. Una història sobre l'aprofitament dels residus orgànics.: Català  
Logo:   

Conte il·lustrat. El Santi, el Quim i la Txell s'engresquen a cultivar un hort ecològic a l'escola però no saben d'on poden treure l'adob. Finalment una companya els explica que poden treure'l de l'Ecoparc de Montcada i Reixac. A través de fer una visita a l'Ecoparc aprendran quin és el procés de tractament que segueix la matèria orgànica fins convertir-se en adob.

La revolució dels petits gestos continua. Quins són els vostres?       
revolucio_petits_gestos: Català  
Logo:   

Campanya de l'ARC amb l'objectiu d'animar-nos a que cadascú, en la mesura que pugui, s'impliqui en la reducció, reutilització i reciclatge dels residus. Cada petit gest compta! La campanya està formada per cartells, espots i falques radiofòniques que us poden inspirar. A més, s'ha creat un web per tal de recollir les bones pràctiques ciutadanes envers la reducció i reciclatge dels residus.

Exposició "Reciclatge" al CosmoCaixa     
informació exposicio reciclatge: Català  
quadern les 3 R: exposicio reciclatge: Català  

Del 4 de juny de 2010 al 7 de novembre de 2011 podeu trobar al CosmoCaixa l'exposició "Reciclatge", que explica el procés de transformació de quatre tipus de residus domèstics (vidre, paper, envasos i matèria orgànica) i d'un residu industrial (coure), amb l'objectiu de conscienciar sobre com en són de valuosos els petits canvis en els hàbits. També us podeu descarregar el quadern de l'exposició per a treballar aquests conceptes a l'aula.

Web de la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus     
web Setmana Europea Prevenció Residus : Català  

Espai web amb nombrosa informació sobre què és la prevenció de residus, per què és important prevenir el residus, accions concretes per prevenir-los, el marc jurídic, publicacions, estudis de casos i bones pràctiques en la prevenció de residus... Feu-ne una ullada, podeu treure’n molt profit!

Isaac Brossa a la masia dels avis. Un viatge al compostatge     
Isaac_Brossa_a_la_masia_dels_avis: Català  
Logo:   

A l'Isaac hi ha una cosa que el treu de polleguera: baixar la bossa d'escombreries. “Però, d'on surten tantes escombraries?” Un dia, visita els seus avis, que viuen al camp, i descobreix que allà tot s'aprofita i no hi cap bossa d'escombreries per baixar. Interessat per aquesta diferència, l'Isaac investiga com es gestionen els residus i, concretament, com es fa el compost a patir de la brossa orgànica. Conte a partir de 12 anys.

Portal del Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya     
web_progremic: Català  

En aquest portal, dirigit als gestors i tècnics de l’àmbit dels residus municipals, hi trobareu tota la informació referent al Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya, el PROGREMIC 2007-2012. S’analitzen les actuacions desenvolupades i també es publiquen experiències exitoses i els resultats obtinguts amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’experiències i els recursos necessaris.

Resultats del primer cicle de caracteritzacions de la FORM domiciliària de Barcelona       
Informe_resultats_caracteritzacions_FORM_domiciliaria_2010: Català  
vídeo del balanç del primer any de la nova contracta de gestió de residus: Català  

Una vegada implantada la recollida de matèria orgànica domiciliària a tota la ciutat, s'ha fet un seguiment de la qualitat dels residus recollits als 99 itineraris de recollida de FORM domiciliària de la ciutat. L'informe recull dades del 12 d'abril al 17 de maig de 2010. Resultats a nivell de ciutat, de barri i de districte.

El Compostatge de la matèria orgànica: tomàquets eixerits!     

DVD de 9 minuts de duració amb l’objectiu didàctic d’entendre el cicle de la matèria i fomentar el reciclatge de la matèria orgànica. Explica el cicle de la matèria orgànica a través de la vida d'un tomàquet: neix, és consumit, es converteix en un residu, es tracta per transformar-ho en compost i, finalment, s'utilitza per fer néixer més tomàquets.

Compostatge i gestió de residus orgànics     
Compostatge_i_gestio_dels_residus_organics: Català  

Al llarg del llibre es tracta: el compostatge, matèria orgànica i conservació del sòl, objectius i definicions del compostatge, fases del compostatge, variació dels paràmetres i dels components al llarg del tractament, materials que es poden acceptar en una planta de compostatge, discussió de l'oportunitat de compostar determinats residus existents en el nostre àmbit, tipus de compost i qualitat, aspectes sanitaris de la fabricació i utilització del compost, sistemes de compostatge, i, finalment, la comercialització.

Missió reducció. Mercat d'intercanvi. Millor que nou (Dossier de primària)     
LA_VOLA: Català  

Dossier dividit en quatre apartats, cadascun dels quals consta d'informació i dinàmiques: La generació de residus, estratègies de reducció, mercats d'intercanvi, i recursos web i publicacions. L’objectiu és que els alumnes comencin a prendre consciència de les conseqüències que tenen sobre l'entorn actes tan senzills com anar a comprar determinats productes o no participar en la recollida selectiva.

  1   2 Següent>>