Recull de recursos

Llegenda tipologia del recurs

Lectures bàsiques i d'aprofundiment Lectures bàsiques i d'aprofundiment
Llibres per infants i joves Llibres per infants i joves
Material Didàctic Material Didàctic
Webs Webs
Material Audiovisual Material Audiovisual
Activitats i visites Activitats i visites
Jocs Jocs   [ Avançat ]

  Inici      Top Resources
Residus urbans
  Tema > Residus > Residus urbans

Resources

Proposta activitats exposició fem campanya               
Logo:   
proposta_activitats_expo: Català  

Aquest document conté un seguit de propostes d'activitats per a que enfortiu el treball de la fracció orgànica dels residus i/o la comunicació durant les setmanes que el centre educatiu rebi l’exposició del Fem Campanya, per exemple, o en qualsevol altre moment! Algunes idees audiovisuals, visites, activitats per realitzar a l'aula... Traiem-li suc a l'exposició!

Enquesta d’Hàbits i Valors sobre Medi Ambient i Sostenibilitat 2008     
Enquesta_Habits_i_Valors_2008: Català  

Resultats de la III Enquesta, elaborada a partir de 1.600 entrevistes a barcelonins/es majors de 18 anys. Hi trobareu dades sobre el grau d'informació dels ciutadans, aspectes que més preocupen del funcionament de la ciutat, el reciclatge i les accions que el podrien beneficiar, i els hàbits ambientals i d’estalvi, entre d'altres.

El cicle de la matèria orgànica     
Campanya "Aquí reciclem": Català  
El cicle de la matèria orgànica: Català  
Logo: Català  

Material molt complert sobre el cicle de la matèria orgànica i el compost. És un llibret en format cub que tracta de l'autocompostatge, els sistemes de recollida selectiva, la planta de compostatge i la digestió anaeròbia. És un material de la campanya “Aquí Reciclem” de l'ARC, juntament amb un bloc, falques i espots.

Gràcies als petits gestos i a la recollida selectiva de la fracció orgànica, cuidarem encara més el           
Campanya "gràcies als petits gestos i a la recollida selecti: Català  
dossier fracció orgànica dels residus municipals: Català  
Joc interactiu "els petits revolucionaris": Català  
Logo:   

Campanya per a promoure el reciclatge de la matèria orgànica. Hi podeu trobar un dossier amb informació clau sobre la matèria orgànica (què és l'orgànica, dades de la generació d'aquesta fracció a Catalunya, els beneficis de la seva recollida, l'estat actual... MOLT INTERESSANT!!), a més de diverses falques promovent petits gestos per a incrementar-ne el reciclatge, un vídeo sobre el cicle de l'orgànica i un joc interactiu.

Ecoparc de Barcelona. Com esprémer els residus.        
Ecoparc de Barcelona. Com esprémer els residus: Català  
Logo: Català  
vídeo "Esprémer els residus. Com es tracten els residus a l'Ecoparc de Barcelona": Català  

De mans de l’Ambròs podreu conèixer l’Ecoparc de Barcelona d’una forma ben entretinguda. La visita virtual interactiva us permetrà viatjar per la planta com vulgueu per coneix-se’n la seva funció i funcionament. Podreu triar si voleu fer el circuit de la matèria orgànica o el de la resta i observar quin tractament es fa. Descobrireu com s’obtenen els materials reciclables, el compost i l’energia. També trobareu uns exercicis interactius per practicar bons hàbits i un vídeo molt didàctic de 16 min. de presentació de la planta.

Maleta dels residus i el consum responsable                 
maleta dels residus i el consum responsable: Català  

Maleta pedagògica on hi podeu trobar un recull de materials de coneixement, per a educadors i educadores, per a infants, materials de ficció, materials didàctics, per orientar el disseny d’activitats, materials per crear reutilitzant, materials per mirar, escoltar, debatre i aprendre, materials per jugar i experimentar... sobre residus i consum responsable.

Reciclar recompensa. Guia del reciclatge.     
guia reciclar recompensa: Català  

L'Ajuntament de Barcelona va distribuir aquesta guia a totes les llars de la ciutat per facilitar la gestió i el reciclatge dels residus domèstics. Es repassen eines i recursos existents a la ciutat, es posa l'accent en la importància dels bons hàbits dels consumidors i s'evidencia els beneficis socials i ambientals d'una bona gestió domèstica dels residus. L'objectiu d'aquesta publicació és facilitar eines i recursos informatius per a una bona gestió domèstica dels residus que es generen a la llar a favor de la millora i preservació de l'entorn.

Residuòmetre     
Logo: Català  
residuometre: Català  

Amb aquest qüestionari interactiu podreu comprovar els vostres coneixements en prevenció de residus, el grau de compromís ambiental i podreu descobrir quines són les actuacions més correctes per disminuir el vostre impacte i, a més a més, estalviar! Anima’t a iniciar el teu autodiagnòstic!

Com una taca d'oli
com_una_taca_d_oli: Català  

Recull informatiu i de recursos sobre l'oli domèstic, la seva producció, el seu consum, el seu reciclatge i algunes idees per treballar-ho a l'aula.

La revolució dels petits gestos continua. Quins són els vostres?       
revolucio_petits_gestos: Català  
Logo:   

Campanya de l'ARC amb l'objectiu d'animar-nos a que cadascú, en la mesura que pugui, s'impliqui en la reducció, reutilització i reciclatge dels residus. Cada petit gest compta! La campanya està formada per cartells, espots i falques radiofòniques que us poden inspirar. A més, s'ha creat un web per tal de recollir les bones pràctiques ciutadanes envers la reducció i reciclatge dels residus.

Moviment R     
web moviment R: Català  
Logo:   

Ha sorgit un nou moviment a favor del Medi Ambient i en contra de la generació massiva de residus. L’Activista, la Comandanta R, la Techie i l’Assistent són els caps visibles del Moviment R i pretenen convèncer al màxim nombre de ciutadans i ciutadanes perquè els ajudin a convertir el món en un lloc amb més erres. Visita el web, trobaràs notícies recursos i informació sobre reducció-reutilització-reciclatge.

Videoclip "Plastic State of Mind"     
videoclip "Plastic State of Mind": Català  
Logo:   

I si feu un videoclip? Vídeo musical molt divertit, gravat pel col·lectiu Green Sangha. El podeu treballar a classe d'anglès. A més, us pot donar idees per les vostres campanyes! Sigueu creatius i creatives!!

10 estratègies per prevenir els residus. Guia del consumidor     
10 estratègies per prevenir els residus: Català  

Aquesta guia proposa petits canvis als nostres hàbits quotidians que poden fer reduir els residus que produeix cada persona. Presenta 10 estratègies per millorar els nostres hàbits de compra i d’ús del productes, i també ens informa sobre iniciatives i adreces útils. Número 32 de la col·lecció de Guies d'Educació Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona.

Un Tesoro en mi basura: materiales curriculares para primaria, secundaria y permanente     

Conté una carpeta per a l’alumnat i un llibre per al professorat. El seu objectiu és la formació del professorat per a incloure els residus i el reciclatge en les activitats dels centres educatius. El material presenta una estructura que serveix d’orientació per a que el professorat l’adapti a les seves pròpies necessitats. 191 pàgines.

Les deixalles i el reciclatge al teu abast     
Logo:   

Sabies que un xiclet tarda cinc anys a degradar-se? Llençar-lo és inevitable, però no de qualsevol manera... Llibre infantil recomanat per a nens i nenes a partir de 8 anys que presenta de manera cronològica com ha estat la producció i el tractament dels residus de la societat.

Exposició "Reciclatge" al CosmoCaixa     
informació exposicio reciclatge: Català  
quadern les 3 R: exposicio reciclatge: Català  

Del 4 de juny de 2010 al 7 de novembre de 2011 podeu trobar al CosmoCaixa l'exposició "Reciclatge", que explica el procés de transformació de quatre tipus de residus domèstics (vidre, paper, envasos i matèria orgànica) i d'un residu industrial (coure), amb l'objectiu de conscienciar sobre com en són de valuosos els petits canvis en els hàbits. També us podeu descarregar el quadern de l'exposició per a treballar aquests conceptes a l'aula.

Web de la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus     
web Setmana Europea Prevenció Residus : Català  

Espai web amb nombrosa informació sobre què és la prevenció de residus, per què és important prevenir el residus, accions concretes per prevenir-los, el marc jurídic, publicacions, estudis de casos i bones pràctiques en la prevenció de residus... Feu-ne una ullada, podeu treure’n molt profit!

Isaac Brossa a la masia dels avis. Un viatge al compostatge     
Isaac_Brossa_a_la_masia_dels_avis: Català  
Logo:   

A l'Isaac hi ha una cosa que el treu de polleguera: baixar la bossa d'escombreries. “Però, d'on surten tantes escombraries?” Un dia, visita els seus avis, que viuen al camp, i descobreix que allà tot s'aprofita i no hi cap bossa d'escombreries per baixar. Interessat per aquesta diferència, l'Isaac investiga com es gestionen els residus i, concretament, com es fa el compost a patir de la brossa orgànica. Conte a partir de 12 anys.

Portal del Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya     
web_progremic: Català  

En aquest portal, dirigit als gestors i tècnics de l’àmbit dels residus municipals, hi trobareu tota la informació referent al Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya, el PROGREMIC 2007-2012. S’analitzen les actuacions desenvolupades i també es publiquen experiències exitoses i els resultats obtinguts amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’experiències i els recursos necessaris.

Resultats del primer cicle de caracteritzacions de la FORM domiciliària de Barcelona       
Informe_resultats_caracteritzacions_FORM_domiciliaria_2010: Català  
vídeo del balanç del primer any de la nova contracta de gestió de residus: Català  

Una vegada implantada la recollida de matèria orgànica domiciliària a tota la ciutat, s'ha fet un seguiment de la qualitat dels residus recollits als 99 itineraris de recollida de FORM domiciliària de la ciutat. L'informe recull dades del 12 d'abril al 17 de maig de 2010. Resultats a nivell de ciutat, de barri i de districte.

  1   2 Següent>>